wtorek, 15 stycznia 2013

Warzywa i owoce nawadniające organizm



W poprzednim poście wspomniałam już o nawadnianiu przy pomocy arbuza. Tutaj zamierzam kontynuować tą myśl. Oczywistym jest ze nawadniamy organizm nie tylko pijąc  ale i jedząc. Pominę w tym miejscu wszelkiego rodzaju zupy a skupię się na owocach i warzywach które powinny zagościć na stałe na naszym talerzu. 

Moim ulubionym owocem jest Arbuz. Arbuz jest niesamowicie nawodniony. Jest ona bardzo soczysty i rewelacyjnie gasi pragnienie. Ponad 90% arbuza stanowi woda do jest mało kaloryczny czyli idealny dla mnie. Dodatkowo zawiera niewielką ilość witamin B1, B2,C. Poza tym zawiera potas, wapń, chlor, żelazo i miedź. Arbuz dzięki dużej zawartości wody w owocach jest gatunkiem moczopędnym czyli wspomaga oczyszczanie organizmu. Z badań wynika również, że podobnie jak pomidor i czerwony grejpfrut jest źródłem likopenu, który ma właściwości wspomagania leczenia chorób nowotworowych których niestety w ostatnim czasie coraz więcej. Mam nadzieję że przekonałam was do zajadania się tym owocem.


Wspomniałam wyżej o pomidorze dlatego opisze również to warzywo którym osobiście zajadam się prawie codziennie (dodatkowo piję sok pomidorowy min 0,33 l). Moje ukochane pomidory zawierają w sobie: Witaminę. A, ekw. Retinolu, Wit. A, ß-karoten, Wit. E, Wit.C , Wit. B1, Wit B2 , Niacynę Oprócz witamin jedząc pomidory dostarczamy do organizmu takie składniki mineralne jak: Sód Potas Wapń Fosfor Magnez Żelazo Mangan Cynk i Miedź. Jest doskonałym źródłem likopenu i ß-karotenu które wspomagają walkę z nowotworami między innymi nowotworem piersi,


Kolejny z kręgu moich ulubionych jest Ogórek. Podobnie jak arbuzy, ogórki zawierają dużo wody bo aż 95%. Najwięcej wody znajduje się w miąższu. Ogórki oprócz wody zawierają kwas kawowy, witaminę C, które pomagają zredukować swędzenie i złagodzić podrażnienia skóry Zawierają one również sole mineralne, fosfor, potas, wapń, siarka, magnez, sód, żelazo, krzem, fluor i niektórych mikroelementów. Znajdziemy w nich również karoten Wit. A Wit.B Wit. B2 Wit. P Wit. B6 jak również Wit. PP a także Wit. B3) - 0.240, i kwas foliowy. Karoten jest głównie w skórze. W ogórkach występują biotyny kwasu foliowego jednak tylko w świeżych owocach. Kwas foliowy jest łatwo niszczony podczas przygotowywania żywności. Nie masz pomysłu jak urozmaicić obiad wystarczy jeden pomidor sałata lub kapusta pekińska ogórek i już surówka gotowa. Ja nazywam takie surówki zapychaczami i zajadam się nimi do woli bez żadnych wyrzutów. Kończę obiad pojedzona i zadowolona, wam również polecam.


No skoro już zaczęłam opisze również sałatę. Może nie wygląda ale zielona sałata zawiera w sobie nawet 90% wody. Taka niepozorna a jednak. Nie dość tego są super nisko kaloryczne więc idealne dla odchudzających to jeszcze zawierają błonnik, witaminę C, kwas foliowy i beta karoten, który utrzymuje skórę i oczy w zdrowiu. W przypadku sałaty jej jedynym minusem jest to że pochłania jak gąbka metale ciężkie dlatego warto sprawdzać skąd pochodzi nasza sałata. Najlepsza od babci ze wsi.


Wróćmy do owoców. Grzechem by było nie opisać naszych polskich owoców czyli jabłek. Już od dziecka nasze mamy dbały o nas wkładając nam do tornistrów jabłko.  Powinniśmy pamiętać o tym owocu w naszej diecie. Jest łatwo dostępne przez cały rok w przystępnej cenie. Świetnie pasuje i do sałatek i surówek. W jabłku znajdziemy fruktozę glukozę i sacharozę błonnik potas, fosfor, magnez, wapń, sód, żelazo, cynk, Wit. A, . Wit. B1, Wit. B2, . Wit. B3. Wit. B6, . Wit. C . Wit. E,   kwas foliowy, p-karoten . Kwasy organiczne to przede wszystkim kwas jabłkowy, winowy, bursztynowy i cytrynowy. Jabłko jest moczopędne wspomaga zatem oczyszczanie organizmu. Nie od dziś stosuje się jabłko w jedno lub kilkudniówkach oczyszczających organizm z toksyn.


Świetnie do jabłka pasuje marchewka (kolejna surówka gotowa) Marchewka. Marchewka w 87 procentach składa się z wody. Marchew zawiera beta-karoten, (prowitamina A), niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania wielu narządów, w szczególności wzroku. Marchew jest również źródłem innych witamin (B1, B2, C, PP), błonnika, cukrów i soli mineralnych, głównie potasu, wapnia, fosforu, magnezu. Marchew ma działanie antybakteryjne, reguluje zaburzenia pracy przewodu pokarmowego oraz dzięki zawartości antyutleniaczy (karotenoidów) zapobiega występowaniu niektórych nowotworów. Nie dość tego świetnie smakuje


Sezonowym ale za to bardzo smacznym i świetnie nawadniającym owocem są truskawki. Kto nie lubi zapachu Świerzych truskawek. Oprócz wody truskawki dostarczają łatwo rozpuszczalne cukry, kwasy oraz sole mineralne, w których skład wchodzą potas, żelazo, fosfor i wapń, a także witaminy. Pod względem zawartości żelaza i fosforu truskawki i poziomki stoją na pierwszym miejscu wśród owoców jadalnych
i mają kilka razy więcej tych składników niż mięso. Pod względem zawartości witaminy C zajmują drugie miejsce po porzeczce czarnej.  Moim ulubionym „daniem” z truskawek jest koktajl. Truskawki + mleko + łyżeczka cukru. mmmmmm uwielbiam


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz